Om Visby

Visby är en av de mest besökta städerna i Sverige under sommarmånaderna och det finns flera anledningar till stadens popularitet.

Stadens rika historia och unika charm innanför ringmuren gör Visby till en stad helt utan motsvarighet och det är inte bara svenskar som tar sig hit under sommarsemestern. På senare år har antalet besökare till Gotland närmat sig 2 miljoner och majoriteten av dessa besöker Visby åtminstone en dag eller två.

Visby är trots allt inte enbart en turiststad och av Gotlands knappt 60 000 invånare bor cirka 25 000 i Visby. Av dessa är det endast 2 000 som bor innanför ringmuren. Många jobbar med turism men det finns även flera större företag som har verksamhet i Visby. Några exempel på större arbetsgivare i Visby är Svenska Spel, PayEx Finance och CSN.

Evenemang

Under sommaren är Visby fyllt med turister som lockas av sol, bad etc men det arrangeras även flera årliga evenemang här som gör att trycket på hotell och restauranger blir ännu högre.

Almedalsveckan

Under en vecka per år samlas Sveriges ledande politiker och opinionsbildare i Visby för livliga debatter och tal. Denna vecka kallas numera för Almedalsveckan och har sitt ursprung från Olof Palmes tid som statsminister. Olof Palme brukade spendera sina somrar på Gotland och höll då vid flera tillfällen tal i parken i Almedalen.

Almedalen i Visby
Almedalen i Visby

Numera är det betydligt mer organiserat och Almedalsveckan innefaller sedan 2009 under vecka 27. Under just denna vecka är det i regel fullbokat på de flesta hotellen i Visby så är du ute sent kan det vara svårt att hitta boende i Visby.

Medeltidsveckan

Ett annat årligt återkommande evenemang i Visby är medeltidsveckan. Detta evenemang har arrangerats sedan 1984 och går av stapeln under vecka 32. Under denna vecka arrangerats diverse medeltida spel (exempelvis tornerspel) och många människor i Visby går klädda i tidsenliga kläder.

Stockholmsveckan

Ett betydligt mindre officiellt evenemang i Visby är den så kallade “Stockholmsveckan”. Detta evenemang startar på måndagen vecka 29 och Visby mer eller mindre invaderas av partysugna ungdomar från framför allt Stockholm (därav namnet).

Är du ute efter att festa i Visby är det under denna vecka du ska vara här. Är du ute efter avkoppling gör du nog rätt i att undvika Visby just denna vecka.

Ta sig hit

Om du vill ta dig till Visby är det båt eller flyg som gäller. De allra flesta av stadens besökare kommer hit med Destination Gotlands färjor. Dessa går från Nynäshamn och Oskarshamn och restiden är cirka 3 timmar.

Gillar du inte att åka båt går det alldeles utmärkt att flyga till Visby. Under sommarmånaderna finns det flera bolag som flyger till Visby från flera olika städer i Sverige.

Om Gotland

Gotland har väldigt mycket mer att erbjuda än enbart Visby. Med sina 80 mils kust och unika natur är Gotland en favoritdestination för många svenskar under sommaren och många har också sommarboenden på ön. Vill du ha tips på saker att se och göra på Gotland rekommenderar vi Gotlands officiella turistbyrå där du finner både tips och inspiration.